Exvedenie japonského Olympusu poslal súd do väzenia za zatajenie strát

03.07.2013 Celý región

Tokio 3. júla (TASR) - Japonský súd dnes uznal vinným bývalého prezidenta a dvoch ďalších riadiacich pracovníkov spoločnosti Olympus vo veci zatajenia obrovských investičných strát. Informovala o tom agentúra AP.

Okresný súd v japonskej metropole Tokio dospel k záveru, že Cujoši Kikukava spolu s dvoma ďalšími vysoko postavenými osobami v spoločnosti zaoberajúcej sa výrobou fototechniky a lekárskych prístrojov je vinný z porušenia bezpečnostných pravidiel a falšovania finančných výkazov.

Kikukava a audítor Hideo Jamada si podľa rozsudku odsedia vo väzení tri roky, kým bývalý viceprezident Kisaši Mori dva a pol roka. Nakoľko sú však všetci traja zbavení funkcie na dobu piatich rokov, do väzenia sa nedostanú, uviedla AP.

Spoločnosť Olympus dostala pokutu v prepočte 5,4 milióna eur. Škandál vyplával na povrch v roku 2011 po tom, ako firma odvolala vtedajšieho britského výkonného riaditeľa Michaela Woodforda iba dva týždne po jeho nástupe, pretože poukázal na jej podozrivé platby a nákupy. Olympus medzitým priznal zatajenie v prepočte takmer 922 miliónov eur investičných strát, ktoré siahajú do 90. rokov.
 

Vyberte región